Mide ağrısı, karın, ya da midenin üst kısmında bazen de sırt bölgesinde hissedilen bir ağrıdır. Gastrit, kolit, sinirsel hazımsızlıklar, safra kesesi iltihabı, safra taşı, mide ülseri bu tür ağrılara neden olur
I- Mide ağrısını gidermek için, dağ nanesi çay şeklinde içilir.
II- Midesi ağrıyan hastaya süt içirilir.
Dağ nanesi bilinen naneden farklı olarak daha uzun boylu ve yaprakları daha yuvarlak bir yapıya sahiptir. Adından da anlaşılacağı üzere yüksek kesimlerde, su kenarlarında yetişmektedir. Antiseptik özelliğinden mide ağrılarında kullanılmaktadır
Mide Ekşimesi
Hastanın midesinde yanma ile beraber ekşime görülür. Bu belirtiler aç, , ya da tok karnına ortaya çıkabilir. Ağır yemekler, bozulmuş yiyecekler, mide veya on iki parmak bağırsağı ülseri, safra kesesi iltihabı mide ekşimesine neden olabilecek etkenlerdendir Midedeki ekşimeyi gidermek için, rezene veya anason kaynatılıp içilir
Mide ülseri
Midenin iç kısmındaki belirli bir bölgenin aşınması sonucu meydana gelen yaralardır. Sinir bozukluğu, mide asidinin fazlalığı, gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetmezliği, safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirimi güç olan besinlerin fazlaca yenmesi; sigara, çay, alkol, asitli içecekler ve kahvenin aşırı tüketimi ile bazı ilaçların uzun süre kullanılması mide ülserine neden olan etkenler arasındadır. Hastalık başlangıçta mide ekşimesi ve ağırlık hissi şeklinde kendini gösterir. Hastanın ağzına sık sık ekşi su gelir ve tat alma duyusu zayıflar. Karnın üst kısmına bastırılınca ağrı hissedilir. Yemeklerden 2–3 saat sonra baş dönmesi, terleme, mide ağrısı, kusma ve buna bağlı olarak kanama görülebilir. Hatta hastanın dışkısının siyah renkte olduğu gözlemlenebilir. Bu durum hastada, ülserin ilerlemiş olduğunun bir göstergesidir.
I- Midedeki ülser yaralarını tedavi etmek için, mezla ağacının sakızı sütün içine karıştırılıp bir hafta boyunca sabahları aç karnına içilir .
II- Mide ülserini tedavi etmek için, susam yağı ile bal karıştırılıp yenmelidir aşırı sıcak, soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
III- Mide ülserini tedavi için, hastaya üç gün boyunca aç karnına bir fincan rakı içirilir. Aç karnına rakı içen hasta sarhoş olabilir. Bu durumda hasta, yatıp istirahat etmelidir.
Tedavide kullanılan susamın karın ağrısını gidermesinin yanı sıra midedeki taş ve kumları düşürücü etkisi de vardır. Bal ise mideyi kuvvetlendirmekle beraber, ülser ağrılarına neden olan mide sularının atılmasını sağlar
Mide yanması
Midenin gereğinden fazla asit salgılanmasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır ve yemeğe başladıktan kısa bir süre sonra başlayarak devam eder
I- Midedeki yanmaları gidermek için rezene veya anason kaynatılıp içilir. Ancak anason uzun süre kullanıldığı takdirde bağımlılık yapmaktadır.
II- Mide yanması için hastaya, aç karnına beyaz kısmı alınmış yumurtanın sarısı içirilir.
Rezene ile anason genel olarak mide ve bağırsak hastalıklarında kullanılan bitkilerdir. Mide yanmasının yanı sıra mide ekşimesinde, hazımsızlıkta ve gaz sancısının giderilmesinde de kullanılmaktadır. Bilhassa bebeklerde, gaz sancısının giderilmesinde anason çayı oldukça etkilidir. Kokusu itibariyle de rakıya benzediğinden uzun süre kullanımı tavsiye edilmemektedir.